Πώς να διαλέξω δώρο;

08/06/2022
Πώς να διαλέξω δώρο; | Stosfiri.gr

Συνήθως, σε μία γιορτή, γενέθλια επέτειο, γάμο, βάφτιση ή  κάποιο άλλο εξαιρετικό γεγονός  χρειάζεται να επιλέξετε και να αγοράσετε ένα δώρο.

Το θέμα είναι ότι μερικές φορές η δυσκολία εντοπίζετε στην επιλογή του δώρου.
Κάποια πράγματα που σκεπτόμαστε και ξεχωρίζουμε είναι αν θα πρέπει να είναι  το δώρο ακριβό, αν ο άνθρωπος ή οι άνθρωποι που θα πάρουν το δώρο είναι ξεχωριστοί για εμάς ;
Υπάρχει κάποια υποχρέωση, οικογενειακή, προσωπική, μεταξύ σας, σας συνδέουν φιλικοί, οικογενειακοί δεσμοί;  Το σίγουρο είναι ότι, υπάρχουν πολλά ερωτήματα και εμείς εδώ θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε μερικές συμβουλές, για να σας κάνουμε ποιο εύκολη την επιλογή .

Ξεχωρίστε τα δεδομένα και περίπτωση

Η ηλικία και το φύλο του οικοδεσπότη, σαφέστατα, είναι το πρώτο δεδομένο που πρέπει να έχουμε υπόψη.  Το επόμενο, βέβαια, που σκεφτόμαστε είναι ο σκοπός της επίσκεψης,  Είναι γάμος; Είναι γιορτή αποφοίτησής; Είναι γενέθλια;
Σκεφτείτε αυτά τα πράγματα και ίσως ήδη γνωρίζετε τι να πάρετε.

Πάντως, αν ακόμα είστε μπερδεμένοι και δεν γνωρίζετε τι πρέπει να αγοράσετε, παρακάτω υπάρχουν μερικές ιδέες για διάφορες περιπτώσεις.

 • Τα γενέθλια της μαμάς / Ημέρα της Μητέρας.
  Δοκιμάστε κάποιο μπιζού στο δικό της στυλ,  ένα βιβλίο μαγειρικής (προσοχή, να είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο μαγειρικής, π.χ. ξένης κουζίνας, γιατί μπορεί και να εκληφθεί, το δώρο, διαφορετικά…), ένα βιβλίο που θα ήθελε να διαβάσει, μια ταινία που μπορείτε να παρακολουθήσετε μαζί, εισιτήρια για κάποια συναυλία ή κάποιο θέατρο.
 • Τα γενέθλια του μπαμπά / Ημέρα του Πατέρα.
  Πάρτε εισιτήρια για ένα αθλητικό παιχνίδι, μια κούπα με ένα αστείο ρητό, ένα ρολόι, ή δημιουργήστε ένα όμορφο  λεύκωμα με αναμνηστικές φωτογραφίες που είστε εσείς, μαζί του.
 • Γενέθλια έφηβου.
  Εισιτήρια για κάποια ταινία που γνωρίζετε ότι θέλει να τη δει, κάρτες δώρων για CD / iTunes, ένα μπλουζάκι τυπωμένο με κάτι που γνωρίζετε ότι θα του αρέσει, δωροεπιταγή για apple stores ή google play,  μια ταινία σε DVD.
 • Δώρο για ένα μικρό παιδί.
  Λούτρινο ζωάκι , ένα εύκολο παιδικό βιβλίο, φυσητήρας φυσαλίδων, κραγιόνια /μαρκαδόρους, φορτηγάκια  ή μπάρμπι αν είναι κορίτσι (ή κάποια άλλα παιχνίδια, αποφύγετε πολεμικού χαρακτήρα…).
 • Δώρο για τον φίλο σας.
  Αγοράστε του μία κορνίζα, μια κάρτα δώρου για το αγαπημένο κατάστημά του , ένα βιβλίο, δωροεπιταγή για apple stores ή google play,  ή κάποιο CD ή MP3 με την αγαπημένη του μουσική.
 • Βάφτιση.
  Ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι το μωρό, μπορείτε να αγοράσετε,  πιτζάμες, μπουκάλια, κουβέρτες, βιβλία, παιχνίδια, σαλιάρες, σαπούνια, φωτισμό βρεφών, ή ακόμα και πάνες μωρών.
 • Γάμος.
  Αν το ζευγάρι δεν έχει λίστα γάμου και έχετε μαζί τους την άνεση να ρωτήσετε, φροντίστε να μάθετε τι χρειάζονται. Είναι ένα νέο ζευγάρι που ξεκινάει από το μηδέν, οπότε, σίγουρα θα χρειάζεται κάτι για το σπίτι.
  Συνηθισμένα δώρα γάμου, που θα μπορούσατε να κάνετε είναι  μαγειρικά σκεύη,  μια πιατέλα, διάφορα διακοσμητικά σπιτιού, έναν καμβά, μαξιλαροθήκες, ένα όμορφο καλαίσθητο βάζο. Επίσης μπορεί να είναι και μεγαλύτερα ομαδικά δώρα. Μπορείτε να συνεννοηθείτε με άλλους φίλους και να ενώσετε τα χρήματα που θέλετε να διαθέσετε και να αγοράσετε όλοι μαζί κάτι που θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο, όπως π.χ. ένα χαλί, έναν τάπητα, κλπ.

Μάθετε τι μπορεί να θέλει ή τι χρειάζεται το άτομο για το οποίο θα αγοράσετε το δώρο.
Αυτό το βήμα ίσως να είναι το πιο δύσκολο κομμάτι, αλλά είναι και το πιο σημαντικό. Σίγουρα θέλετε να αγοράσετε κάτι που θα τους είναι χρήσιμο και θα τους αρέσει, έτσι;  Οπότε, σκεφτείτε τα ενδιαφέροντά τους.  Εν παραδείγματι σε κάποιους, όχι μόνο αρέσει το ποδόσφαιρο, αλλά είναι και τρόπος ζωής…  Σε άλλους αρέσει  Τέχνη, η ανάγνωση, κλπ
Ρωτήστε, αν έχετε την ευχέρεια, κάποιο άλλο άτομο , που βρίσκετε κοντά σε εκείνον που θα λάβει το δώρο. Ρωτήστε τον αδελφό τους, τον γονέα τους ή έναν φίλο τους να σας δώσουν μία εικόνα για το τι τους αρέσει.

Να έχετε, βέβαια, στο μυαλό σας, ότι, ψυχολογικά,  η έκπληξη, σε αρκετές περιπτώσεις, είναι που μετράει περισσότερο από το δώρο!

 • Σίγουρα, όλοι έχουμε ακούσει από τους γύρω μας τις φράσεις :
  «Θα ήθελα να είχα ένα…», ή
  «δεν μπορώ να πιστέψω ότι έχασα / έσπασα το  …..».
  Μέσα σε αυτές τις φράσεις, υπάρχει η  ιδέα του δώρου!
  π.χ. μπορεί κάποιος να είναι παθιασμένος με γρήγορα ακριβά αυτοκίνητα… Το ποιο πιθανό είναι ότι δεν θα μπορείτε να του αγοράσετε ως δώρο, ένα ακριβό, γρήγορο αυτοκίνητο… Μπορείτε, όμως, να του αγοράσετε, ως δώρο, μία όμορφη, καλαίσθητη μινιατούρα…

Ορίστε έναν προϋπολογισμό.

Πριν ξεκινήσετε για την έρευνα αγοράς, πάντα να ορίζετε τον προϋπολογισμό σας. Μόλις θα έχετε καταλήξει σε κάποιες επιλογές δώρων, βεβαιωθείτε ότι αυτές τις επιλογές, δεν θα τις πληρώσετε πάρα πολύ ακριβά.
Το δώρο δεν πρέπει να είναι ακριβό. Το στοιχείο της έκπληξης και του πρωτότυπου είναι που μετράει περισσότερο.
Πριν καταλήξετε στην αγορά, κάντε έρευνα online και κοιτάξτε για προσφορές.
Συγκρίνετε και αγοράστε, το δώρο που σας ενδιαφέρει, στη τιμή που μπορείτε να πληρώσετε.
Εάν οι επιλογές είναι ακριβές και έξω από τον προϋπολογισμό σας, τότε είναι καλύτερα να αγοράσετε μια κάρτα δώρου  των 15 ή 20 ευρώ από ένα κατάστημα, όπου γνωρίζετε ότι αυτός που θα λάβει το δώρο, θα του αρέσει.

Κάντε ένα δώρο “εμπειρίας”, αντί για ένα υλικό δώρο.
Τα δώρα εμπειρίας περιλαμβάνουν εισιτήρια για ένα παιχνίδι ή συναυλία, ή θέατρο,  ή κάποιο θεματικό πάρκο, ένα αεροπορικό ταξίδι,  και πολλά άλλα.
Τα δώρα αυτά, μπορεί να καταστούν πολύ ακριβά, αλλά  μπορεί να είναι και αρκετά φτηνά. Το θέμα είναι ότι, πράγματι, είναι υπέροχα και ξεχωριστά δώρα , γιατί χαρίζουν εμπειρία και  χαρά διαρκείας.
Θα δείτε ότι θα εισπράξετε, τη χαρά του παραλήπτη σε μεγάλο βαθμό, αρκεί να είναι κάτι που θα του αρέσει!