11 συμβουλές για σωστή χρήση του power bank

29/06/2022
11 συμβουλές για σωστή χρήση του power bank | Stosfiri.gr

Ένα power bank είναι πάντα αναγκαίο στις μέρες μας όταν έχουμε smartphone. Είναι πλέον δεδομένο για όλους μας είτε βρισκόμαστε στο μετρό είτε εκτός σπιτιού, όλα τα δεδομένα που χρειαζόμαστε να βρίσκονται στα smartphone μας. Χρησιμοποιούμε το smartphone μας για να συνομιλούμε με τους φίλους μας, να στέλνουμε email ή να κάνουμε μια κλήση. Έτσι μόνο τα power bank μας βοηθούν να κρατάμε φορτισμένη την μπαταρία του κινητού μας.

Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε και να συντηρείτε αυτές τις συσκευές. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για τη συντήρηση των power banks.

1. Αγοράστε μόνο από μια αξιόπιστη μάρκα με την καλύτερη υποστήριξη υπηρεσιών
Να αγοράζετε πάντα power bank από αξιόπιστο κατασκευαστή με καλές κριτικές και καλύτερη υποστήριξη μετά την πώληση.

Αν και υπάρχουν πολλοί πωλητές που προσφέρουν φθηνότερα power banks, δεν θα διαρκέσουν πολύ και μπορεί με τη σειρά τους να βλάψουν το smartphone/tablet σας λόγω της έλλειψης προστασίας από υπερτάσεις.

2. Αποκτήστε ένα σύγχρονο power bank
Δεδομένου ότι η τεχνολογία στα smartphone εξελίσσεται μέρα με τη μέρα, δεν συνιστάται η απόκτηση ενός παλαιότερου μοντέλου power bank.

Θα πρέπει να αποκτήσετε ένα power bank που να διαθέτει πιο πρόσφατες δυνατότητες, όπως θύρα USB Type C, υποστήριξη γρήγορης φόρτισης, μεγάλη χωρητικότητα μπαταρίας και πολλές θύρες USB.

Αν και μπορεί να μην έχετε χρησιμοποιήσει αυτές τις δυνατότητες, μπορεί να σας φανούν χρήσιμες όταν αντικαταστήσετε στο μέλλον το κινητό σας με ένα πιο πρόσφατο μοντέλο smartphone.

Καλό θα ήταν να προμηθευτείτε power bank με μπαταρίες πολυμερούς λιθίου που είναι ελαφρώς πιο ακριβές από αυτές με μπαταρίες ιόντων λιθίου. Ωστόσο, διαρκούν περισσότερο και υποστηρίζουν επίσης μεγαλύτερες δυνατότητες.

3. Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα την γρήγορη φόρτιση
Οι περισσότεροι χρήστες δεν έχουν την υπομονή να περιμένουν το smartphone τους να φορτιστεί πλήρως.

Έτσι, χρησιμοποιούν την επιλογή γρήγορης φόρτισης για να επιταχύνουν τους χρόνους φόρτισης. Ωστόσο, αυτό αυξάνει την πίεση στις κυψέλες της μπαταρίας εκτός από τη θερμοκρασία και ως αποτέλεσμα η διάρκεια ζωής του power bank σας θα μειωθεί. Επομένως, εάν δεν βιάζεστε, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τη δεύτερη θύρα USB που συνήθως δεν υποστηρίζει τη λειτουργία γρήγορης φόρτισης.

4. Χρησιμοποιήστε καλώδιο USB υψηλής ποιότητας με μικρό μήκος
Εάν δεν το γνωρίζετε ήδη, τα καλώδια φθηνής ποιότητας αυξάνουν το φορτίο στις συσκευές και, ως εκ τούτου, συνιστάται πάντα να χρησιμοποιείτε ένα καλώδιο USB υψηλής ποιότητας για να διατηρείτε το power bank σας ασφαλές και επίσης να έχετε τους καλύτερους χρόνους φόρτισης. Επιπλέον, τα μικρότερα καλώδια είναι καλύτερα σε σύγκριση με τα μακριά καλώδια.

Σε αντίθεση με τα μακρύτερα, τα καλώδια μικρού μήκους δεν σπαταλούν πολύ ρεύμα και δεν παθαίνουν συχνές πτώσεις τάσης. Το ιδανικό μήκος ενός καλωδίου USB power bank είναι από 15 έως 30 εκατοστά. Επομένως, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε ένα καλώδιο μικρού μήκους καλής ποιότητας για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του power bank σας.

5. Χρησιμοποιείτε τακτικά το power bank σας
Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε το power bank τακτικά για να φορτίζετε τις ηλεκτρονικές σας συσκευές όπως κινητά, tablet, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές κ.λπ.

Με αυτόν τον τρόπο, το power bank σας δεν θα παραμείνει αδρανές για πολύ καιρό και με την πάροδο του χρόνου θα έχει επίσης βελτιωμένη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Εάν δεν το χρησιμοποιείτε για κάποιο χρονικό διάστημα, τότε φορτίστε το στο 50%, αποθηκεύστε το σε ασφαλέστερο μέρος και αποφορτίστε το εντελώς μία φορά το μήνα. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία εφόσον δεν τον χρησιμοποιείτε τακτικά. Με αυτόν τον τρόπο, η ενέργεια δεν θα πάει χαμένη άσκοπα.

6. Χρησιμοποιείτε το power bank μόνο με συμβατές συσκευές
Όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές διαθέτουν συγκεκριμένο ρυθμό φόρτισης, ο οποίος μετράται σε mAh. Ενώ τα κανονικά κινητά μπορούν να λειτουργούν μόνο με ρεύμα 1A, τα tablet χρειάζονται περίπου 2,1 A ρεύμα για να φορτιστούν, λόγω των μεγαλύτερων μπαταριών.

Καθώς αυτά τα power bank απαιτούν συνήθως φορτιστές 5V, η τελική ισχύς μπορεί να υπολογιστεί ως: 1A x 5V = 5 Watt ή 2,1A x 5V = 10,5 Watt και οι κατασκευαστές κυκλοφορούν νεότερα μοντέλα smartphone με μπαταρίες μεγαλύτερης χωρητικότητας πολύ συχνά, είναι καλύτερο να προμηθευτείτε το power bank που είναι συμβατό με το κινητό σας.

7. Φορτίστε το power bank σας χρησιμοποιώντας πρίζα και όχι θύρα USB φορητού υπολογιστή
Το power bank φορτίζεται συνήθως πιο γρήγορα όταν συνδέεται σε πρίζα αντί για τη θύρα USB του φορητού υπολογιστή σας. Αυτό συμβαίνει επειδή η πρίζα έχει καλύτερη τάση εξόδου σε σύγκριση με τις θύρες USB του υπολογιστή.

Έτσι, φορτίζετε πάντα το power bank σας χρησιμοποιώντας μια πρίζα για πιο σύντομο χρόνο φόρτισης.

8. Μην φορτίζετε το power bank μέχρι το 100% χωρίς λόγο
Γενικά, τα περισσότερα power bank διαθέτουν μπαταρίες πολυμερούς λιθίου ή ιόντων λιθίου, οι οποίες χάνουν ένα μικρό μέρος χωρητικότητας μετά από κάθε κύκλο φόρτισης.

Κάθε φορά που φορτίζετε το power bank σας στο 100%, γίνεται επίσης υπέρβαση του ορίου τάσης. Αυτό οδηγεί επίσης σε υπερφόρτιση, προκαλώντας έτσι περιττή υπερθέρμανση.

Ωστόσο, φορτίζοντας το λίγο λιγότερο από 100%, ας πούμε 80 έως 90%, τότε θα αντέξει πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο.

9. Φορτίστε το powerbank στο 50%, εάν δεν χρησιμοποιείται για πολύ καιρό
Η εξαιρετικά χαμηλή μπαταρία ή το πλήρως φορτισμένο power bank, εάν διατηρηθεί χωρίς χρήση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα επηρεάσει την απόδοση του.

Επομένως, εάν δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε το power bank σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποθηκεύστε το σε ασφαλές μέρος μακριά από τα παιδιά σας με ελάχιστη φόρτιση στο 50%. Με αυτόν τον τρόπο, η ενέργεια δεν πάει πολύ χαμένη και το power bank σας θα είναι έτοιμο για να το χρησιμοποιήσετε όταν το χρειαστείτε ξανά.

10. Διατηρείτε πάντα το Power Bank σε δροσερό μέρος
Όχι μόνο το power bank, όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές είναι συνήθως πολύ ευαίσθητες στη θερμότητα και ως εκ τούτου συνιστάται να τις αποθηκεύετε σε χώρο με κατάλληλο αερισμό μακριά από τη θερμότητα.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να διατηρείτε το power bank σε ψυγείο, κάτι που είναι ακόμα χειρότερο. Επίσης, προσπαθήστε να χρησιμοποιείστε το σε φυσιολογικές θερμοκρασίες, μακριά από το φως του ήλιου και κυρίως σε εσωτερικούς χώρους, εάν είναι δυνατόν.

Δεδομένου ότι η αντίσταση και η ροή του ρεύματος επηρεάζεται όταν εκθέτετε το power bank σας σε ζεστά κλίματα, συνιστάται πάντα να τα χρησιμοποιείτε σε κανονικές θερμοκρασίες από 20 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του power bank σας εύκολα.

11. Μην φορτίζετε το smartphone και το power bank παράλληλα
Η διαδικασία φόρτισης σημαίνει ότι φορτίζετε το Smartphone σας χρησιμοποιώντας ένα power bank ενώ το φορτίζεται μέσω πρίζας. Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι χρήστες. Πιστεύουν ότι με την ταυτόχρονη φόρτιση, και οι δύο συσκευές τους θα φορτιστούν εύκολα.

Όμως, το πρόβλημα εδώ είναι ότι η μπαταρία του παράγει πολλή θερμότητα καθώς η ισχύς της αποφορτίζεται συνεχώς ενώ φορτίζεται. Αυτό προσθέτει επίσης μεγαλύτερη πίεση στις κυψέλες της μπαταρίας, επομένως η διάρκεια ζωής της τράπεζας μπαταριών θα επηρεαστεί επίσης σοβαρά. Επομένως, μην φορτίζετε το power bank και το smartphone σας ταυτόχρονα, όταν είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους.